­ İSA BEY FENARİ (GÜDÜK MİNARE) CAMİİ | Kültür Portalı

İsa Bey Fenari (Güdük Minare) Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Alaaddin Mahallesi
Adres Alaaddin Mahallesi Fenari Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran İsa Bey
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Cami 8,13 x 8,13 metre iç ölçülerinde, kare planlı olup, prizmatik üçgenler (badem) üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür. Kare planlı ana mekanın üstünü örten kubbe dıştan sekizgen kasnaklı, içten prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturmaktadır. Prizmatik üçgen kuşağın üzerinde bir sıra zikzak motifi yer almaktadır. Yapının dört ana yönünde yer alan sekiz adet alt sıra pencere ile içerinin aydınlığı sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar 1890-1891
Ayrıntılı Tanımı Alaaddin Mahallesindeki cami, 15. yüzyılda Molla Fenari’nin torunu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami 8,13 x 8,13 metre iç ölçülerinde, kare planlı olup, prizmatik üçgenler (badem) üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür. Kare planlı ana mekanın üstünü örten kubbe dıştan sekizgen kasnaklı, içten prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşak üzerine oturmaktadır. Prizmatik üçgen kuşağın üzerinde bir sıra zikzak motifi yer almaktadır. Yapının dört ana yönünde yer alan sekiz adet alt sıra pencere ile içerinin aydınlığı sağlanmıştır. Dikdörtgen çerçeveli ve demir parmaklıklı pencerelerin onarımlar sonucu sivri kemer alınlıkları doldurularak sıvanmış, asıl formunu kaybetmiştir. Son cemaat yerinin Doğu-batı yan duvarları ile kuzey yönündeki iki taş kaidesi günümüz kadar gelebilmiştir. Sütunlar, kemerler ve üst örtüsü yıkılmış, yerine basit tarzda kiremitli bir çatı yapılmıştır. Mihrabın mukarnasları kırılarak sivri kemerli bir niş haline getirilmiştir. Duvarlar kesme taş örgülüdür. Yapıdan ayrı ve yapının Kuzeydoğu yönünde minaresi yer almaktadır. Kısa gövdeli oluşundan dolayı camiye “Güdük Minare” adı verilmiştir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986, 04.05.1991/1730 ve 18.12.2009/5315

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2885    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı