­ RUM MEHMET PAŞA BEDESTENİ | Kültür Portalı

RUM MEHMET PAŞA BEDESTENİ - Manisa

Mah. Köy - Mevkii ÇARŞI MAHALLESİ
Adres ÇARŞI MAHALLESİ 1810 SK.-1812 SK. MANİSA /MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yapım Tarihi 15. YY
Vakfiye
Genel Tanım Çarşı Mahallesi 285 ada da yer alan bedesten, kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı bir yapı olup, Fatihin kumandanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar 2011 Yılı Kapsamlı Onarımı
Ayrıntılı Tanımı Rum Mehmet Paşa Bedesteni Fatih'in kumandanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından İstanbul - Rum Mehmet Paşa Camii ve Medresesine vakıf olarak inşa ettirilmiştir. Tek katlı, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Yapının dört yönden girişi bulunur. Yapının çevresini yirmi dokuz dükkan çevrelemektedir. Yapı içten içe 42x10 m. ölçülerindedir. Enine dikdörtgen yapı içten beş sivri kemerle desteklenmiş böylece altı bölüm oluşturulmuştur. Yapının içten beşik tonoz olan örtüsü dıştan kırma çatı ile kapatılmıştır. Yapının ana malzemesi taş ve tuğladır. Güney ve batı girişlerinin önünde geç dönem ilavesi çeşme yer almaktadır.