­ RİZE KALESİ | Kültür Portalı

Rize Kalesi - Rize

Envanter No 53.00.0.1
Mah. Köy - Mevkii Kale
Adres Kale Mahallesi
Yapım Tarihi İç Kale M.S.527-565 Aşağı Kale M.S. 13. Yüzyıl
Vakfiye
Genel Tanım Kale, şehir merkezinin güneybatısında yer alır. İç Kale ve Aşağı Kale'den meydana gelmektedir. Yoğun yapılaşma nedeniyle Aşağı Kale büyük ölçüde tahrip olmuştur, batı kısmında ise yer yer sur duvarlarına rastlanmaktadır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılından itibaren restorasyon çalışmaları başlatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İç Kale : Düzgün bir plan arz etmeyen kale 150 metre yüksekliğinde doğal bir tepe üzerine kurulmuştur. Düzgün kesme taş ve moloz taştan inşa edilen iç Kale'nin giriş kapısı doğudandır. Dış kapıdan küçük avluya ve buradan ikinci bir kapı ile kalenin asıl mekanına girilmektedir. Kalenin yarım daire planlı beş adet kulesi vardır, duvar kalınlığı 1,5 metredir. Aşağı Kale : Aşağı Kale; İç Kale'den kuzeydoğu ve kuzeybatı yönlerine doğru açılarak uzayan, denize ulaşan surlarla çevrili iken günümüze sadece batı duvarlarının bir bölümü ve bazı kule kalıntıları kalmıştır. A. Bryer ve D. Winfield'in yaptığı araştırmalar sonucunda batı surları üzerinde dokuz kule ve iki kapı yeri tespit edilmiştir. Düzgün kesme taştan yapılmış olan surların bazı yerlerinde tuğla örgülü takviye kemerlerinin bulunduğu, kulelerin ise iki katlı, dikdörtgen veya yuvarlar planlı olduğu belirtilmiştir. Kulelerin günümüze ulaşan kalıntılarından üst örtülerinin ise tuğla örgülü tonozlarla kapatıldığı anlaşılmıştır. Doğu surlarından hiçbir iz kalmadığı için A. Bryer ve D. Winfield planlarında surları tahmini olarak göstermişlerdir. Tuzcuoğlu Konağı'nın batı yanında yapılan bir kazıda rastlanan sur izlerinden surların vadinin doğu yamacından geçerek Kale Camii'ni de içine aldığı tahmin edilmektedir. İç Kale I. Justinianus (MS. 527-565) döneminde inşa edilmiştir. Aşağı Kale'nin ise 13. yüzyılda inşa edildiği sanılmaktadır.
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K. A-3470

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 342    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2020 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Temmuz 2020 Perşembe