­ PİRABAT KÖYÜ HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

Pirabat Köyü Höyüğü - Ağrı

Adı Pirabat Köyü Höyüğü
Mah. Köy - Mevkii Pirabat Köyü
Adres Pirabat Köyü/Eleşkirt
Vakfiye
Genel Tanım Eleşkirt ilçe merkezine 14 km. uzaklıkta bulunan Pirabat Köyü’nde bulunmaktadır. Oldukça yüksek bir tepe şeklindeki höyüğün üzeri sonraki dönemlerde köylüler tarafından mezarlık olarak kullanılmıştır. Henüz bilimsel bir kazının gerçekleştirilemediği Pirabat Höyüğü kaçak kazılarla büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Höyüğün eteklerinde bazalt taş bloklardan oluşan sur duvarlarına ait izler mevcuttur. Son yıllarda köylüler tarafından bulunan Urartu kralı Menua dönemine ait kitabeler Erzurum Müzesi’ne götürülmüştür. Höyüğün üzerinde ve etrafında bol miktarda seramik örneklerine rastlanmaktadır. Oldukça kaliteli bir işçiliğe sahip perdahlı seramikler ve yazıtlar Urartu döneminde önemli bir merkez olduğunu göstermektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : Eleşkirt ilçe merkezine 14 km. uzaklıkta bulunan Pirabat Köyü’nde bulunmaktadır. Oldukça yüksek bir tepe şeklindeki höyüğün üzeri sonraki dönemlerde köylüler tarafından mezarlık olarak kullanılmıştır. Henüz bilimsel bir kazının gerçekleştirilemediği Pirabat Höyüğü kaçak kazılarla büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Höyüğün eteklerinde bazalt taş bloklardan oluşan sur duvarlarına ait izler mevcuttur. Son yıllarda köylüler tarafından bulunan Urartu kralı Menua dönemine ait kitabeler Erzurum Müzesi’ne götürülmüştür. Höyüğün üzerinde ve etrafında bol miktarda seramik örneklerine rastlanmaktadır. Oldukça kaliteli bir işçiliğe sahip perdahlı seramikler ve yazıtlar Urartu döneminde önemli bir merkez olduğunu göstermektedir.Köylülerce bina yapımında kullanılarak üzeri açıkta bulunan sur duvarlarının taşları sürekli olarak sökülmekte olduğundan höyük süratle tahrip olmaktadır. Ayrıca höyüğün üzerinin bugün mezarlık olarak kullanılması da tahribatı hızlandırmakta ve yeni yapılaşmalar oluşmaktadır.Höyüğün güney yamacında henüz koruma sınırı tespit edilmemesine rağmen bu sınır içerisine girebilecek mesafede sur duvarının 3 m. altında yeni bir ev ve höyüğün batı cephesinde köyün camisi inşa edilmiştir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5968    Eklenme Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma