­ PİR MEHMED TÜRBESİ | Kültür Portalı

Pir Mehmed Türbesi - Tokat

Adres Çöreğibüyük Köyü
Yaptıran Pir Mehmed
Yapım Tarihi H.857 M.1453
Genel Tanım Türbe
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkeze bağlı Çöreği Büyük Köyü'nde bulunan türbe, giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre H.857(M.1453) yılında Pir Mehmed adına yaptırılmıştır. Doğu cephedeki kapıyla girilen yapının kubbeyle örtülmüş ortadaki kare mekanı, derin kemerlerle kuzeye ve güneye doğru genişletilerek dikdörtgene dönüştürülmüştür. Sekizgen kasnak üzerine oturan kubbe, dıştan piramidal külahla örtülmüştür. Kuzey, güney ve batı cephelerde birer pencereyle aydınlatılan türbenin içinde güney duvarda bir mihrap yer almaktadır. Dikdörtgen silmeli bir çerçeve içine alınmış, sade bir mihraptır. Köşeler düzgün kesme taş, beden duvarları moloz taş ile inşa edilmiştir. Kubbe ve kemerler tuğla, mihrap ve giriş kapısında kesme taş kullanılmıştır. Kalan izlerden türbe iç mekan duvarlarının kalemişi yazı ve resimlerle bezeli olduğu anlaşılmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe