­ PİR EMİR MEHMET SULTAN CAMİİ | Kültür Portalı

Pir Emir Mehmet Sultan Camii - Bursa

Harita No 27PIIIa
Mah. Köy - Mevkii Piremir Mahallesi
Adres Piremir Mahallesi 9. Okul Sokak Yıldırım/Bursa
Yaptıran Hoca Alizade
Vakfiye -
Genel Tanım Duvarlardaki kesme kefeki taş ve tuğla işçiliğinden, Fatih Devri eserlerinden olduğu anlaşılmaktadır. Revak ve pencere kemerleri, saçaklar ve duvardaki tuğla rozetler, camiye bitişik minaresi ile merdiven başları o devir mimarisi modelidir. Tek şerefeli minarenin külahı boğuntulu ve sivridir.
Yapılan Onarımlar 1961 yılında esaslı bir onarımdan geçmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Piremir Mahallesi’nde bulunan cami, 1495 yılında Buhara’dan gelen Pir Emir Sultan adına Hoca Alizade tarafından yaptırılmıştır. Duvarlardaki kesme kefeki taş ve tuğla işçiliğinden, Fatih Devri eserlerinden olduğu anlaşılmaktadır. Revak ve pencere kemerleri, saçaklar ve duvardaki tuğla rozetler, camiye bitişik minaresi ile merdiven başları o devir mimarisi modelidir. Tek şerefeli minarenin külahı boğuntulu ve sivridir. Kubbesi kurşun ile kaplanmıştır. Yapının duvarları üç sıra tuğla ve bir sıra moloz taşıyla örülmüştür. 1961 yılında esaslı bir onarımdan geçmiştir. Harimin üstü sekizgen bir kasnak üzerine oturtulmuş bir büyük kubbe ile örtülmüştür. Caminin bahçesinde bulunan ve 16. yüzyılda yapılan türbede, Pir Emir Sultan Mehmet’in mezarı bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Mescit
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA - DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2103    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi