­ PİR ALİ BİRCİVAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Pir Ali Bircivan Türbesi - Amasya

Adı Pir Ali Bircivan Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Sarayözü Köyü-Gümüşhacıköy
Adres Sarayözü Köyü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sarayözü Köyü Tüzel Kişiliği
Vakfiye -
Genel Tanım Sarayözü Köy içi mevkiinde yer alan türbe, dikdörtgen planlı olup, güney kısmı ise mescit olarak yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe dikdörtgen planlı çatısı semerdam şekilli ve kiremitle örtülüdür. Dış duvarlar sıvasız, iç duvarlar ise oldukça süslüdür. Mescit doğu batı yönünde ahşap çatkılarla iki sahna ayrılmış kuzey kısmında sekiz metre uzunluğunda betondan Ali Bir Civanın mezarı bulunmaktadır. Batı duvarında savaş aletleri, barutluk, kama, çan, sancak, fes resimleri çizilmiştir. Kuzey duvarında korinth sütunu üzerinde bir vazo, vazonun içerisinde salkımlı çiçek motifleri köşelerde akanthus motifleri,hurma ,palmiye ağacı doğu duvarında ise vazo içerisinde karpuz, üzüm, meyve dallarıyla birlikte işlenmiştir. Tavan ahşap silmelerden oluşmakta, orta kısımda içe doğru çıkıntılıdır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2322    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi