­ PEYKLER MEDRESESİ | Kültür Portalı

PEYKLER MEDRESESİ - Edirne

Pafta 50L-1b
Yaptıran Fatih Sultan Mehmet
Genel Tanım Tamamı kesme taştan ve kubbeli bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar 1992 yılında Vakıflar genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Üç Şerefeli Cami'nin kuzeybatısında yer alır. Diğer adı Medrese-i Cedide'dir. Medrese 19 hücre ve biri açık eyvan, biri kapalı iki dershaneden oluşmaktadır. Revakları taşıyan sütunlar, avlu etrafında mermer, başlıkları bileziksiz ve baklavalıdır. Sütunların arası eşit olmayıp yerine göre yapılmış, kemer geçişleri de bu duruma uydurulmuştur. Bu yüzden sivri gibi görülen kırık kemerlerin yüksekliği, en dar olanlarında bile açıklıkların yarısı kadar bile yoktur. Yapının girişe bakan revağı Bursa kemerlidir. Revak üstü tavanlı, boylu boyunca tonoz örtülüdür. Hücrelerden 16'sı kubbeli, 3'ü çapraz tonozludur. Hücrelerin birer kapısı ve bir revağı ile ikisi dışarı açılmak üzere üçer penceresi bulunur. Bazı hücrelerde ocak bulunur. Dershaneler kubbe örtülüdür. Yapının giriş kubbesi 10 dilime bölünmüş ve tepeye on parçalı bir yıldız yerleştirilmiştir. Binanın kasnakları ve silmeleri kesme taşla yapılmıştır. Kubbe kasnağı sağırdır. Yalnız eyvan ve kapalı dershane kornişlerinde süsleme vardır. Çok harap olduktan sonra 1968 yılında restore edilen yapının özgün olduğu söylenebilecek tek öğesi, yivli yarım kubbe ile örtülü taç kapı nişi ve giriş üzerindeki kubbeyi, pandantiflerini de içererek süsleyen mukarnas bezemesidir.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2893    Eklenme Tarihi : 16 Ekim 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Ekim 2017 Salı