­ PERTEV PAŞA KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Pertev Paşa Külliyesi - Kocaeli

Adres Ömerağa Mahallesi İZMİT
Yaptıran Rumeli Beyler Beyi Pertev Paşa'nın Kethüdası Sinan Ağa
Yapım Tarihi M.1579
Yapan Mimar Sinan
Vakfiye Var
Genel Tanım Külliye Cami,hamam,kervansaray,imaret ve sübyan mektebinden oluşan bir topluluk iken günümüze cami,sübyan mektebi ile hamamdan bir bölüm kalmıştır.Külliye'nin çeşme kitabesi mevcuttur.Çeşme-i Latif-i Pertev Paşa-i Tarif H.987
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Pertev Paşa Cami(Yeni Cuma Cami) yapıldığı dönemde geliştirilen bazi mimari tasarım özellikleri taşıyan bir yapı,içinde bulunduğu yapı topluluğu'da 16 yy önemli menzil külliyelerinden biridir.Külliyeden günümüze cami ile sübyan mektebi tam olarak hamamın ise yanlız bir bölümü muhafaza edilebilmiştir. Külliyenin merkezini teşkil eden cami kare mekanlı tek kubbeli olup kubbeye geçişleri sağlayan tromplar dışarıdan görülebilmektedir.Caminin dört cephesi ile kubbe kasnağındaki pencereler iç mekanı aydınlatmaktadır.Dönemin bir çok tek kubbeli camilerinde olduğu gibi burada da beş kubbeyle örtülü çift son cemaat yeri bulunmaktadır.16 Yüz Yıl cami tasarımındaki bazı önemli gelişmelere örnek olan cami aynı zamanda oldukça sınırlı ve yalın benzemesiylede Sinan'ın mimaride ön plana çıkardığı bezemeden oldukça arınmış,strüktüler ögelerle mimarinin ihtişamını ortaya çıkarma anlayışını simgeleyen bir yapıdır.Cami avlusunun Kuzeybatı köşesinde yer alan sübyan mektebi bodrum kat üzerine tek salonlu dikdörtgen mekandan meydana gelmiştir.Mualim odası ve cümle kapısı yıkılmıştır.Avlunun merkezindeki on iki köşeli şadırvan haznesinin kubbesi baklavalı başlıklı küçük stünların tuttuğu klasik kemerlere oturmaktadır.Haznesi kubbeli geniş saçaklı üstü piramidal kurşun kaplamadır.Cami avlusunu Güney köşesinde bir çeşme vardır avlunun dış yüzeyinde sonradan açılarak külliyeyi ortadan kesen yola cepheli çemenin dış yüzünde sivri kemerli kemer içerisindeki kitabesinde talihatlı H.987 tarihi bulunmaktadır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K'nun 10.11.1974 tarih ve 116 sayılı karararıyla tescil edilmiştir.