­ İPEK FABRİKASI VE KOZAKLIK | Kültür Portalı

İpek Fabrikası ve Kozaklık - Bilecik

Adı İpek Fabrikası ve Kozaklık
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Söğüt/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Söğüt kent merkezinin güney kısmında bulunan yığma İpek Fabrikası ve Kozaklık yapısıdır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli dönemlerde tamiratlar görmüştür
Ayrıntılı Tanımı Söğüt İlçe merkezinde, kuzeye meyilli geniş bir arazi içinde bulunan yapılardan zeyde bulunanKozaklık binası tuğladan yığma teknikte inşa edilmiştir.Zem i n+ûst Kat+çatı katından oluşmaktadır.Dikdörtgen planlı olup girişi batıdandır.Marsilya kiremit örtülü beşik çatısında 4adet üçgen formlu çatı penceresi bulunur. Yapınrn dar ve uzun pencerelerinde ahşap kepenk kullanılmıştır. Parselin güney kısmındaki yine tuğladan yığma teknikte inşa edilen 'L' planlı Fabrika binasının batı bölümü tek,doğu bölümü iki katlıdır.Binamn en batısında ocak bölümü ve baca yer alır.Tek katlı olan bölümde çok geniş ve yüksek pencereler kullanılmıştır. Yapı kuzey yönünden istinat duvarlar, ile desteklenmiştir. Yapı 20.yy'da inşa edilmiş olmasına karşın ülkemiz ve Söğüt açısından bir dönemin önemli endüstri kolu olan İpekçiliği yansıtması nedeniyle önem ve özellikleri açısından Kent kimliğine katkıda bulunmaktadır.