­ PAŞA HANI | Kültür Portalı

Paşa Hanı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Han
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi, İvaz Paşa Mahallesi'nde yer alan Paşa Hanı, taçkapısı üzerindeki kitabesine göre, Zaralızade Abaza Mehmet Paşa tarafından H.1166(M.1752-53) tarihinde inşa ettirilmiştir. Abaza Mehmet Paşa; I.Mahmud döneminde Trabzon, Vidin ve Sivas Valiliği görevlerinde bulunmuş, özellikle Sivas Valiliği sırasında birçok yapıya bakım, onarım ve eklemeler yaptırmıştır. Paşa Hanı bugün beden duvarları ve taçkapısı dışında tamamen yıkık durumdadır. Hanın doğu cephesinde taçkapısı ve giriş eyvanı yer alır. Giriş eyvanı bugün dükkan haline getirilmiştir. İki yanında iyon başlıklı birer sütunce ile süslenmiş sivri kemerli taçkapıda, kemerin iki tarafına herbiri bir hayat ağacına zincirle bağlı bir aslan ve köpek figürü işlenmiştir. Kemer kilit taşında ise gülbezek motifi yer almaktadır. Moloz taş malzemenin kullanıldığı hanın taçkapısının sol tarafındaki duvarın, bir sıra kesme taş, beş sıra tuğla şeklinde almaşık teknikle inşa edildiği görülür. Taçkapısı kesme taştandır (Mercan-Ulu, 2003; Gündoğdu,2004).