­ OVACIK KİLİSESİ | Kültür Portalı

OVACIK KİLİSESİ - Niğde

Adı OVACIK KİLİSESİ
Adres Ovacık Kasabası Merkez/NİĞDE
Vakfiye
Genel Tanım Doğu-batı ekseninde 3 nefli olarak yapılmıştır. Narteksinin kemer kısımları kesme taş malzeme ile kapatılmıştır. Sonraki yıllarda kiliseye minare ve mihrap eklenmek sureti ile cami olarak kullanılmaya başlanılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar İç mekanda bulunan alt döşeme orjinalinden farklı olarak tahta malzeme ile ana zeminden yukarı kaldırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Niğde İli, Merkez,Ovacık Kasabası içinde bulunan kilise caminin yapım tarihi üzerindeki kitabesine göre 1771 olarak görülmektedir. Orjinalinde kilise olarak yapılan yapı sonraki yıllarda camiye çevrilmiştir. Kilise camiye narteksin yan tarafındaki kapıdan girilmektedir. Narteksin kemerleri taş malzeme ile örülerek kapatılmıştır. İç mekanda 3 nefli olarak yapılmış kilisede bir ana apsis ve yanlarında iki adet küçük apsisten oluşmaktadır. Ana apsisin hemen karşısında ikinci kat bulunmaktadır. Sonraki yıllarda camiye çevrilirken yaklaşık iki metre zemin yükseltilmiştir. Kilisenin güney doğusunda çan kulesi bulunmakta olup, sonradan minare ilave edilmiştir. Ayrıca kilisenin içine mihrap eklenerek cami olarak kullanılmaktadır. Çatısı kiremitle kaplı kilisenin avlusuna kuran kursu ve imam evi yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı Nevşehir K.T.V.K.15.04.2005/192
Yayın Dizini Yard.Doç.Dr. Ebru PARMAN ''Niğde Çevre Araştırmaları'' Hacettepe Üniv.Edebiyat Fak.Dergisi Cilt5/Say