­ OSMAN KAYASI | Kültür Portalı

Osman Kayası - Çorum

Adı Osman Kayası
Adres Çorum - Boğazkale İlçesi
Vakfiye
Genel Tanım Hattuşa şehir surlarının dışında, Boğazkale’den Yazılıkaya Açık Hava Mabedine giden yolun üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Yapılan kazı çalışmaları sonucunda bu alanda çok sayıda kremasyon (yakma gömü) ve inhumasyon (toprak gömü) gömüler, doğal kaya çatlaklarına ve girintilerine konulmuştur. Mezarlık alanı M.Ö. 18-14 yüzyıllar arasındaki zaman sürecinde tarihlenmektedirler. Yakma gömülerdeki cesetlerden arta kalan küller ve yanmış kemik parçaları çeşitli ebatlardaki pişmiş toprak kaplar içine konulmuştur. Gömüler içine mezar hediyesi olarak, küçük kaplar, bronz bilezik ve teller gibi malzemeler ele geçmiştir.