­ OSMAN GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Osman Gazi Türbesi - Bursa

Adı Osman Gazi Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi Osmangazi Caddesi Tophane Parkı içi Osmangazi/Bursa
Vakfiye Var
Genel Tanım Tophane semtinde, parkın girişinin solunda yer alan türbe, ilk defa Osman Gazi'nin Gümüşlü kümbete gömülmesi için yaptığı vasiyeti üzerine, oğlu Orhan Gazi tarafından Bizans Manastırı değiştirilerek yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1801 yılındaki büyük yangında hasar gören yapı, 1854 yılındaki deprem sonucunda tamamen yıkılmıştır. Bugünkü türbenin yeniden 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Tophane semtinde, parkın girişinin solunda yer alan türbe, ilk defa Osman Gazi'nin Gümüşlü kümbete gömülmesi için yaptığı vasiyeti üzerine, oğlu Orhan Gazi tarafından Bizans Manastırı değiştirilerek yapılmıştır. 1801 yılındaki büyük yangında hasar gören yapı, 1854 yılındaki deprem sonucunda tamamen yıkılmıştır. Bugünkü türbenin yeniden 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Türbe kesme kefeki taş ile yapılmıştır. Duvar kalınlığı 1,20 metre olup sekizgen planlı ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Kasnağı sekizgen olan kubbe, dıştan kurşunla kaplanmıştır. Poligonsal gövdeli sandukanın bulunduğu yere 4,10 x 5,08 metre boyutlarında, üzeri aynalı tonoz örtülü bölümden geçilir. Giriş cephesi dışında türbenin her yanında birer yuvarlak kemerli pencere bulunmaktadır. Türbenin ortasında Osman Gazi'nin her yanı sedef kakmalı parmaklıklarla çevrili sandukanın üzeri sırma işlemeli kadife ile örtülüdür. Sandukanın solunda oğlu Alaaddin Bey, Alaaddin Bey’in yanında Murat Hüdavendiğar'ın oğlu İbrahim Bey, Orhan Gazi'nin Hanımı Aspurca Hatun ile kimlere ait oldukları bilinmeyenlerle birlikte on yedi sanduka yer almaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1978,1981,1986 , 04.05.1991/1730 ve 01.07.2010/5920

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2321    Eklenme Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı