­ ORTACA KÖYÜ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Ortaca Köyü Türbesi - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii Ortaca Köyü-Mezarlık Mevkii
Adres Söğüt/BİLECİK
Genel Tanım Bilecik İli Söğüt İlçesi Ortaca Köyünde bulunan bir türbedir.
Yapılan Onarımlar MUHTELİF TARİHLERDE ONARIM GÖRMÜŞ
Ayrıntılı Tanımı Söz konusu türbe köy mezarlığında eğimli bir arazi üzerinde inşa edilmiştir. Türbenin doğu cephesi yarıya kadar toprakla dolmuştur. 520x520 cm ölçülerindeki türbe, kare planlı, moloz taş örgülü olup 520 cm çapında kubbe ile örtülüdür. Sekizgen kasnağa oturtulan kubbe üstü alaturka kiremitleri ile kaplanmıştır. Türbenin kuzey duvarında giriş kısmının solunda 70x105 cm ölçülerinde bir adet niş yer almaktadır. Yapının batı duvarının dış kısmında üst kısma yakın yerde mermerden yapılmış rozet şeklinde devşirme malzeme kullanılmıştır. Kuzey cephede 95 cm ölçülerinde olan bir kapıdan içeri girilmektedir. Kapının eşik ve sövelerinde devşirme malzeme kullanılmıştır. Kubbe geçimleri tromplarla sağlanmış olup tromplar arasında yuvarlak kemerler bulunmaktadır. Güney duvarında yarım daire şeklindeki mihrap bulunmaktadır. Ölçüleri: genişliği 78 cm, yüksekliği 183 cm olup derinliği 50 cm'dir. Batı duvarında dikine dikdörtgen numlandırılmış 65x95 ölçülerinde bir adet pencere yer almaktadır. Doğu duvarında ise küçük ölçülerde bir adet mazgal pencere bulunmaktadır. Türbe içinde nizami şekilde yerleştirilmemiş beş adet sanduka yer almaktadır, iki tane sandukanın baş kısmında antik dönemden kalma devşirme malzeme kullanılmıştır. Türbenin doğu, batı ve güney duvar kalınlığı 85 cm olup kuzey duvarı 100 cm'dir.