­ ORTA CAMİ | Kültür Portalı

Orta Cami - Sakarya

Adı Orta Cami
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mahallesi
Adres Cumhuriyet Mahallesi, Uzun Çarşı /Adapazarı/SAKARYA
Vakfiye
Genel Tanım Kare planlı, İki katlı yapının üst örtüsü kırma çatı olup, kiremitle kaplıdır. Camii yapı tekniği olarak kâgir dir ancak dış cephe duvarları ahşap kaplamalıdır. Yapı bir çok kez depreme maruz kalmasına rağmen pek fazla hasar görmediğinden önemli sayılacak onarım geçirrmemiştir. Cami tek minareli olup, minaresi 1967 depreminden sonra onarılarak metal kaplanmıştır. Şu anki hali ile ibadete açık olan üst katı, caminin orijinal halini yansıtmaktadır. Üst kat aynı zamanda asma bir kata sahiptir. Bu asma kat kadınlar mahfeli olarak kullanılmaktadır. Harim kısmında, müezzin mahfeli, mihrap ve ahşap olan tavan ve süslemeleri orijinalliğini korumaktadır. Camiin ilk katında dükkân olarak kullanılan kısmında, şu anda dükkânlar arasında kalmış bir de şadırvan yer almaktadır. Şadırvan cami ile beraber yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı, İki katlı yapının üst örtüsü kırma çatı olup, kiremitle kaplıdır. Camii yapı tekniği olarak kâgir dir ancak dış cephe duvarları ahşap kaplamalıdır. Yapı bir çok kez depreme maruz kalmasına rağmen pek fazla hasar görmediğinden önemli sayılacak onarım geçirrmemiştir. Cami tek minareli olup, minaresi 1967 depreminden sonra onarılarak metal kaplanmıştır. Şu anki hali ile ibadete açık olan üst katı, caminin orijinal halini yansıtmaktadır. Üst kat aynı zamanda asma bir kata sahiptir. Bu asma kat kadınlar mahfeli olarak kullanılmaktadır. Harim kısmında, müezzin mahfeli, mihrap ve ahşap olan tavan ve süslemeleri orijinalliğini korumaktadır. Camiin ilk katında dükkân olarak kullanılan kısmında, şu anda dükkânlar arasında kalmış bir de şadırvan yer almaktadır. Şadırvan cami ile beraber yapılmıştır.
Tescil Kararı 05.02.1982 Bursa K.T.V.K.Kurulunun 13517 sayılı kararı