­ İNÖNÜ KONAĞI | Kültür Portalı

İNÖNÜ KONAĞI - Sivas

Mah. Köy - Mevkii İnönü Mahallesi
Adres Alibaba Cad. No: 18 - SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sivas İl Özel İdaresi
Yapım Tarihi 19. yy. sonu
Vakfiye
Genel Tanım Temeli taş örgülü bodrum kat üzerine iki katlı olarak yapılmıştır. Ahşap dikme araları kerpiç dolma sistemiyle yapılmış olup üzeri kireç sıvalıdır. Çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplı olan yapının birinci ve ikinci katlarında çıkıntılar mevcuttur.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı 1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak “İnönü Müzesi” adı altında ziyarete açılan konak daha sonra İl Özel İdaresine devredilmiştir. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891–1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturulmuş ve diğer odalarla birlikte ziyarete açılmıştır. Konağın oldukça geniş olan bahçesi ziyaretçilerin dinlenmesine yönelik olarak yeniden düzenlenmiştir. “İki katlı ahşap yapının bir de bodrumu bulunmaktadır. Yapı kırma çatılı ve oluklu kiremit kaplıdır”. (Hikmet Denizli, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 2002, s. 170)
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 170