­ İNHİSAR KAYA MEZARI | Kültür Portalı

İnhisar Kaya Mezarı - Isparta

Harita No AFYON - L 24 - c 3
Mah. Köy - Mevkii Hasantaş Sırtı
Adres Uluborlu-İnhisar Köyü Yolu Üzeri Uluborlu/ISPARTA
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Kaya mezarı İnhisar Köyü Yolu Üzeri, Hasantaş Sırtı’nın doğu yamacındadır. Uluborlu-Isparta Yolu’nun İnhisar sapağından 500 metre kadar uzakta, İnhisar Köy yolunun hemen batısında ve yol kenarındadır. Tek mekandan oluşan kaya mezarının içerisinde alçak seki biçiminde bir klinesi vardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Isparta ili Uluborlu İlçesi, İnhisar KöyüHasantaş Sırtı’nın doğu yamaçlarındadır. Kaya mezarı; ana kayaya oyulmuş kuzey-güney aksında, doğu yöne bakan dikdörtgen kapılı ve iki yana eğimli kırma çatılıdır. Kaya mezarının içerisinde toprak bulunmayıp her tarafı görülebilecek biçimde tamamen açık durumdadır. Mezarda herhangi bir tahribatın olmadığı, oldukça sağlam durumda günümüze kadar geldiği görülmüştür. Mezarın planı da kapısı gibi dikdörtgendir. Giriş kısmı yaklaşık 60 x 120 cm ölçülerinde olup, odanın genişliği 120 cm x 150 cm kadardır. Roma Dönemine tarihlendirilebilecek olan bu mezarın doğuya bakan giriş kapısının kenarında tek fascialı süsleme yer almaktadır. Girişin sol kenarından başlayarak sağ kenar ortasına kadar Yunanca bir yazıtın olduğu, mezarın içinde kapının karşısında ise süslemesiz bir klinenin yer aldığı görülmektedir.. Yakın civarda yapılan incelemede başka bir kaya mezarı ya da kültür varlığına rastlanılmamıştır.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 21.01.2013 tarih ve 1359 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita