­ İNEBEY (SUBAŞI) MEDRESESİ | Kültür Portalı

İnebey (Subaşı) Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Tahtakale Mahallesi
Adres Tahtakale Mahallesi İnebey Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran İne Bey
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Tahtakale Mahallesinde bulunan medreseyi Yıldırım Bayezıd dönemi Beylerinden Subaşı İne Bey yaptırmıştır. 1678 yılında Sadrazam Hüseyin Paşa tarafından onarılmış ve yeni vakıf tesis edilmiştir.
Yapılan Onarımlar 1678-1679,1965,2007-2010
Ayrıntılı Tanımı Tahtakale Mahallesinde bulunan medreseyi Yıldırım Bayezıd dönemi Beylerinden Subaşı İne Bey yaptırmıştır. 1678 yılında Sadrazam Hüseyin Paşa tarafından onarılmış ve yeni vakıf tesis edilmiştir. Moloz taş ve tuğla karışımı malzeme ile inşa edilen medrese dokuz oda, bir dershane, üst katta bir kütüphane ne bir heladan oluşmaktadır. Medreseye birkaç basamakla çıkılmakta, giriş sivri kemerli bir niş içinde, yuvarlak taş kemerli kapıdan sağlanmaktadır. Kefeki taştan yapılmış on iki sütun üzerine tuğla-taş karışımı örülmüş sivri kemerlere sahip revakının üzeri kiremitle örtülüdür. Duvarları iki sıra kirpi saçaklı olup, revaklardaki su dalgası, yaba ve zincir motifleri XVII. yy. yapılan onarımda yenilenmiştir. Pencereler taş söveli ve sivri kemer alınlıklıdır. Alınlıklarda taş ve tuğla ile çeşitli motifler işlenmiştir.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Kütüphane
Önerilen Kullanım Kütüphane
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1746    Eklenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi