­ NALINCILAR (ÇUKUR) HAMAMI | Kültür Portalı

Nalıncılar (Çukur) Hamamı - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Alacamescit Mahallesi
Adres Alacamescit Mahallesi Nalıncılar Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran I. Murad
Vakfiye -
Genel Tanım Hüdavendigar, Galle Pazarı, Postacılar, Tahıl Pazarı adları ile anılan hamam Tuz pazarı Çarşısında bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1572,1631,1791
Ayrıntılı Tanımı Hüdavendigar, Galle Pazarı, Postacılar, Tahıl Pazarı adları ile anılan hamam Tuz pazarı Çarşısında bulunmaktadır. Çifte hamamdır, beden duvarları taş ve tuğla ile örülmüştür. 28,00 x 50,00 metre boyutlarında bir alan üzerine inşa edilmiştir. Kadınlar kısmının soyunmalık ve ılıklık bölümleri yıkılmıştır. Sıcaklık, ortada kubbeli bir bölüm, ilk yanında eyvan ve üzerinde kubbe ile örtülü iki halvetten oluşmuştur. Erkekler bölümünün soyunmalık kubbesi çökmüştür. Ilıklık bölümü 8,30 metre çapında, yirmi iki dilimli kubbe ile örtülüdür. Ayrıca hela ve usturalık mekanları da buraya taşınmaktadır. Dört ana yöne eyvanlarla açılan sıcaklık bölümü adeta bir haç şeklinde olup, haçın kolları arasında dört halvet hücresi yer alır. Külhanların bazılarının kubbeleri çökmüştür.
Orjinal Kullanım Hamam
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2287    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Ağustos 2014 Perşembe