­ NAFIZ PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

Nafız Paşa Hamamı - Erzincan

Harita No Yok
Mah. Köy - Mevkii Beybağı Mahallesi
Adres Beybağı Mahallesi-Erzincan
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şahıslar
Vakfiye Var
Genel Tanım Nafız Paşa tarafından 1870 yılında yaptırılan klasik Osmanlı hamamlarından biridir. Çatısı tuğla ile örtülü hamam, erkeler ve kadınlara ait olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Erkekler bölümüne kuzeybatı ve batıdan, kadınlar bölümüne ise batı ve güneybatı köşesindeki kapıdan girilmektedir. Hamamın soğukluğunun giriş kısmında iki kitabe yer almaktadır. Yapı günümüzde asıl fonksiyonunun dışında kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Sahibi olduğu şahıslar tarafından zaman zaman onarımı yapılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Nafız Paşa Hamamı, erkekler ve kadınlar olmak üzere iki bölümlüdür. Güney, kuzey doğrultusundaki hamamın kuzey kesiminde erkek bölümü bulunur. Bu bölüme kuzeybatı ve batıdan girilir. Küçük bir soğukluktan sonra ana bölüme gelinir. Burası klasik şemada dört eyvanlı, dört halvetlidir. Kazan- Külhan bölümü doğudadır. Kadınlar bölümüne de batı ve güneybatı köşesinde girilir. Şema erkekler bölümünün aynısıdır. Doğudaki Külhandan iki bölüme ortak su veriliyordu. Hamamın batısındaki bazı ilave kısımlar günümüze gelememiştir. Hamamın soğukluğunun girişinde iki kitabe bulunmaktadır. Birinci kitabe, H.955, İkinci H.1081 tarihlidir. Bu kitabeler yapıyı oldukça eskiye götürmekte ise de, 19. yy başlarında yenilendiği ve Nafız Paşaya atfedildiği sanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Depo
Tescil Kararı 28.04.1988 35

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1466    Eklenme Tarihi : 01 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Temmuz 2014 Salı