­ MUSA ÖZTEMUR KONUK ODASI VE TANDIRBAŞI (TANDIREVİ) | Kültür Portalı

MUSA ÖZTEMUR KONUK ODASI VE TANDIRBAŞI (TANDIREVİ) - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres Timur Kaynak Sokak No: 27-Şarkışla
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Musa ÖZTEMUR
Vakfiye
Genel Tanım Yapı; büyük bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Bahçeye çift kanatlı demir kapı ile girilmektedir. Yapı L planda gelişmektedir. Solda kalan konuk odasının dışı, beton sıvalıdır.Tandır başı kısmı kırlangıç tavanlıdır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Yapı; büyük bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Bahçeye çift kanatlı demir kapı ile girilmektedir. Yapı L planda gelişmektedir. Solda kalan konuk odasının dışı, beton sıvalıdır.Yola bakan penceresi asri pencereye çevrilmiştir. Yan cephesinde ise üç penceresi ½ oranında olup PVC doğramalıdır. Beşik çatısı marsilya kiremit ile kaplanmıştır. Tek kanatlı ahşap kapıdan girdiğimizde dar bir hol ile karşılaşılır. Buradan iki basamakla ahşap kapıdan konuk odasına girilmektedir. Kare planlı olan odanın tüm duvarları beton ile sıvanmıştır.Ama ahşap süslemeli tavanı şerbetlikler, alçı mumluklar, ahşap gömme dolapları orijinalliğini korumaktadır. Girildiğinde solda kapının hemen yanında yuvarlak kemerli bir niş açıklığı yer alır. İki kenarında alçı mumluklar bulunmaktadır. Nişin yanında sonradan yapılmış mutfak tezgahı vardır. Kapının tam karşı duvarında iç içe iki yuvarlak kemerli şerbetlik içinde üç alçı mumluk ile altında ahşap gömme dolap yer alır. Şerbetliğin iki yanında ise ahşap dolap üstü oyma taçları olan raflar bulunmaktadır. Şerbetliğin tam ortasında soba borusu geçirilmiştir. Sağdaki duvar üzerinde bordür gibi uzanan ahşap raf bulunur.Ahşap tavan merkezdeki kare alanın her bir kenarına üçgen ahşap parçaları ile tavanın köşelerine de ahşap köşelerin kademeli yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Tavanın geneli çıta düz tavan tekniğindedir. Merkezdeki kare alanı dilimli bir bordür dolanmaktadır. Her bir ahşap bölümün altında da çizgili ahşap bordürler bulunmaktadır. Tavanın ortasında bitkisel bezemeli ve boyalı ahşap tavan göbeğine yer verilmiştir. Yalnız tavan neme maruz kaldığından özellikle merkezdeki kare alan daha çok etkilenmiş tavan göbeğinin de boyaları akarak renkleri birbirine girmiştir. Merkezdeki kare tavanın köşelerinde ve ortasında altı adet üzerinde Allah (cc) Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Ali,Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ebubekir, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in isimlerinin yazılı olduğu ahşap levhalar bulunmaktadır. Konuk odasına bitişik olan yapıya çift kanatlı ahşap yapıdan girilmektedir. Sonradan eklenmiş yapının ön cephesinde kalan kısım “Tandır evi” veya “Tandır başı” diyebileceğimiz kısımdır. Oturmak, dinlenmek, yemek pişirmek ve yemek hatta yatmak gibi faaliyetlerin geçtiği çok fonksiyonlu bir mekan olan tandır evi geleneksel Türk evinde yer alan sofanın yerini kısmen karşılamaktadır. Özellikle kışın ev halkının günün önemli bir kısmını geçirdiği tandır evinin üstü tüfekli örtü, yerel değimle “kırlangıç” veya “garlanguş” örtü ile kapatılmıştır.“ Geleneksel Erzurum Evlerinde mekan kullanımı Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi 2003”. Bu kısımda, kırlangıç tavan örtüsü mekanını kuzeydoğu köşesinde kalmaktadır. Diğer yerler ters tavandır. Tavan büyük ahşap merteklidir. Ayrıca tavan kalın ahşap direklerle taşınmaktadır. Ayrıca tavan kalın ahşap direklerle taşınmaktadır. Ahşap ayağın birinin üzerindeki kare başlıkla kırmızı renkte Arapça bir yazı bulunmaktadır.