­ MURAT PAŞA KONAĞI | Kültür Portalı

MURAT PAŞA KONAĞI - Sivas

Yapım Tarihi Son Osmanlı Dönemi
Yapan Belli değil
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Murat Paşa Konağı, 13.85x16,25 m dış ölçülerinde dikdörtgen planlı, zemin katın duvarları taş örgülü birinci kat ahşap olarak inşa edilmiş, üzeri çatı marsilya kiremidi ile kaplanmıştır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Murat Paşa Konağı, 13.58X16,25 m dış ölçülerinde, dikdörtgen planlı zemin katın duvarları taş örgülü, birinci kat ahşap olarak inşa edilmiş, üzeri çatı ve marsilya kiremidi ile kaplanmıştır. Güney yönünde bulunan demir korkuluklu, kesme taşlı ve dokuz basamaklı merdivenle yapıya girilmektedir. Kapı açıklığı daire kesitli kemeri olup, yan ve diğer pencerelerde geniş tutulmuştur. 3,75 m genişliğindeki ahşap tabanlı ve tavanlı koridorun sağ ve solunda odalar yer almaktadır. Bugün bu kat okul ve lojman olarak kullanılmaktadır. Girişin karşısındaki çift taraflı merdivenlerle birinci kata çıkılmaktadır. Ahşap malzemeli birinci katın planı da zemin kat planı ile aynıdır. Yalnız pencereler dikdörtgen çerçevelidir. Birinci kat koridoru güneye doğru 0,80 m’lik dışa çıkıntı yapılarak bir cumba meydana getirilmiştir. Koridor tavanı daire biçiminde göbekli nefis bir ahşap tavana sahiptir. Yine buna benzer nefis tavanlar binanın bu katındaki güneybatı köşesindeki oda ile güneydoğu köşesindeki odalarda da bulunmaktadır. Doğu ve güneydeki odalar bugün harap bir vaziyete gelmiştir. Çatı çökmüş, ahşap dikmeler çürümüştür. Bu haliyle bir yıl daha dayanmaz. O nefis tavanlı birinci kat tamamen çökebilir. Binanın dışında güney bahçesi içerisinde binaya yaklaşık 10 m mesafede kesme taş bir de güzel çeşmesi vardır. İki pirinç lüleli, dikdörtgen prizma şeklinde yalağa sahip olup, üçgen alınlığında ay yıldız bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Okul