­ MURADİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

MURADİYE MEDRESESİ - Manisa

Adres MANİSA/MERKEZ - Murat Caddesi No: 87
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran Sultan III. Murat
Yapan Plan: Mimar Sinan Uygulama: Mimar Mahmut ve Mehmet
Vakfiye -
Genel Tanım Muradiye Medresesi, H. 991 yılında III. Murat tarafından Mimar Sinan' a yaptırılan Muradiye Külliyesi'nin bir bölümüdür. Muradiye Medresesi, Muradiye Külliyesi'nin bir bölümü olarak inşa edilmiştir. Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin Etnografya ve İdari Bölümü olarak kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1954-1957 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce detaylı, 1979' da ve 2010’da ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca kısmi onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Medrese, doğu - batı doğrultusunda enine dikdörtgen planlıdır. Yapının medrese odaları kuzey-doğu-güney cephesinde yer alır. Esas giriş batı cephesinde basık kemerli bir kapı ile sağlanır. Yapının batı cephesi tamamen sağırdır, sadece giriş açıklığı bırakılmıştır. Medrese odaları revaklara açılır. Odaların ve revakların örtü sistemi içten ve dıştan kubbe ile sağlanmıştır. Güney cephede mescit dışa taşkınlık yapmaktadır. Mescit önü ve giriş kapısı önünde yer alan dış kubbelerin içten örtüsü tekne tonozludur. Mescidin kubbeye geçiş elemanları tromptur. Mescit pencereleri vitraylıdır. Mihrabı ise mukarnastır. Avlunun ortasında çokgen kaideli bir havuz mevcut olup odalarda ocak ve kör nişler bulunmaktadır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348