­ MÜNEVVER VE HÜNKAR ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Münevver ve Hünkar Şehitliği - Ağrı

Adı Münevver ve Hünkar Şehitliği
Envanter No 04.07\1.0\
Mah. Köy - Mevkii Murat Mahallesi
Adres Murat Mahallesi /Tutak
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Tutak ilçe merkezinde, kaymakamlığın kuzeyinde, Murat mahallesinde Maksut Irgat evinin arkasındaki harmanlıkta yer alır. Burada 93 Harbinde (1877-1878) şehit olan bir kadın ile bir erkek yatmaktadır. Şehitlerin etrafı Maksut Irgat tarafından dere taşlarıyla çevrilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Murat Mahallesinde Maksut Irgat evinin arkasındaki harmanlıkta yer alır. Şehitlik etrafı Maksut Irgat ve oğulları tarafından dere taşlarıyla 75-80 cm. yükseklinde bir duvarla çevrilmiştir. Çevrilen bu alan içinde bir ziyaretin olduğu anlatılmaktadır. Şehidin biri bahçenin dışında yer almıştır. Bugün 124 yaşında olduğu belirtilen ve 93 harbini gören Maksut Irgat’ın anlattığına göre 93 Harbinde Tutak’a giren Rus kuvvetlerinin top ateşi esnasında parçalanarak şehit olan Münevver adlı kadınla, kocası Hünkar’ın burada yattıklarını belirtmiş, komşusu olan bu şehitleri kendi elleriyle şehit oldukları bu yere defnetmiştir. Etrafı çevrilen şehitlik içinde Münevver isimli kadınla, kadının yanında ziyaret olduğu belirtilen bir mezar daha vardır. Hünkar isimli şehidin mezarı ise etrafı çevrilen şehitliğin dışında kalmıştır. Şehitlik içinde ayrıca bir ziyaretgâh bulunmaktadır. Şehitlerden birisi etrafı çevrilen şehitlik dışında yatmaktadır. Bakım durumu iyi değildir. Tanıtıcı bilgi ve levha yoktur
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 964    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma