­ MUDANYA MÜTAREKE EVİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Mudanya Mütareke Evi Müzesi - Bursa

Adres Halitpaşa Mahallesi 12 Eylül Caddesi Mudanya /Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı (Tahsis)
Yaptıran Aleksandr Ganyanof
Yapım Tarihi 19 YY.
Vakfiye
Genel Tanım Mudanya ilçe merkezi Fevzi Çakmak Caddesi’nde, İnönü Anıtı kuzey karşısında, 11 Ekim 1922 günü Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı yalıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mudanya ilçe merkezi Fevzi Çakmak Caddesi’nde, İnönü Anıtı kuzey karşısında, 11 Ekim 1922 günü Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı yalı/konak. Bina, 19 yy. sonlarında Rus asıllı Aleksandır Ganyanof tarafından yaptırılmıştır. Dönemin yalı tipinin özelliklerini taşır. Bodrum katın üzerinde zemin kat, birinci kat ve çatı katından oluşmaktadır. Mudanyalı armatör Mehmet İpar, harap durumdaki binayı onartarak iki yanındaki ahşap yapıları alıp yıktırarak yapının ortaya çıkmasını sağladı. Sağda solda saklanmakta olan eşyasını toparlayarak bakım ve onarımını yaptırdı ve 21 Eylül 1936 ‘da İstanbul 2 Noteri’nde düzenlettirdiği bir belge ile Mudanya Belediyesine bağışladı. Müze, içinde bulunduğu binanın mimari özelliğinin yanı sıra, asıl olarak, Kurtuluş Savaşını sona erdiren Mudanya Konferansı’nın toplandığı ve Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı yer olması bakımından önem taşır. Başlangıçta Mudanya Belediyesi bünyesinde etkinliğini sürdüren müze, 1959’da Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğüne devredilmiştir.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 18.11.2011\0200

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1910    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi