­ İMPARATORLAR TAPINAĞI (A TAPINAĞI) | Kültür Portalı

İmparatorlar Tapınağı (A Tapınağı) - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Sağrak Köyü Karabavulu
Adres Adada Antik Kenti / Sütçüler
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi M.S. 2.yy.
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen odalı ve sütunlu ön kısımdan ibarettir. Çatı yıkılmıştır. Esas mekana giriş kapısı üst lentosunda kitabe vardır. Kitabe uzaktan okunamıyor. Kitabenin olduğu yere çıkmak oldukça zordur. Yapının taşları yerde olduğu gibi durmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tapınak yan duvarlarının temeli düz şerit, iyon sima, çukur profil, 4 iyon simadan oluşan temel taşları üzerinde 130x58 cm. boyutlu ve 52 cm. kalınlıkta duvar taşları 9 sıradır. En üsttekinin yüksekliği biraz azdır. En üst duvar taşı üç şeritli arşitrav bloğudur. Arka köşelerde plaster başlıkları vardır. Temel yüksekliği 85 cm. dir. Tapınağın ön cephesi düzgün yontulmuş gri kireç taşından olup, 97x72 cm. boyutlu dikdörtgen çerçeveli bloklarla örülmüş kapı 7 sıradır. Temeli 42 cm. Yüksekliktedir. Kapı anıtsaldır. Kapı genişliği 3,50 m. dir küçük kapı yoktur. Doğu yan duvarda, duvar taşlarının alt ve üst kısımlarında 1 cm. dışarı çıkıntılı kısımlar vardır. 125x55 cm. boyutlu blok taşlar 9 sıradır. Üstünde arşitrav, düz friz ve dişli korniş vardır. Bu yüzde temel iki basamaklıdır. Arka duvar çatısı üzerindeki elemanların yarısı durmaktadır. Tapınağın önünde sütunlu avludan platformu kalmıştır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 364 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita