­ İMP. VE ZEUS TAPINAĞI (B TAPINAĞI) | Kültür Portalı

İmp. ve Zeus Tapınağı (B Tapınağı) - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Sağrak Köyü Karabavulu
Adres Adada Antik Kenti / Sütçüler
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi M.S. 2.yy.
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen Roma tapınak geleneğinde, öndeki sütunlu bölüm yıkılmış, esas tapınak kısmı ayaktadır. Yan duvarlar ayakta, çatı yıkılmıştır. Tapınağın giriş kapısı yıkılmıştır. Yapıdan düşen taşlar olduğu yerdedir. Düzgün gri kireç taşı bloklarla inşa edilen yapı Roma dönemindendir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tapınak ön kısmı yıkılmış, temel kalıntıları kalmıştır. Esas tapınak kısmının bütün duvarları çatıya kadar ayaktadır. İçeri girişi sağlayan kapının yan söveleri düşmüştür. Duvarların en altında büyük olan temel taşları vardır. Sonra işlemeli alt taşlar ve üstünde blok kaşlar 11 sıradır. Bir büyük bir küçük dizilmişlerdir. En üstte üç şeritli arşitrav vardır. İki yazıt iki arşitrav bloğundadır. Kornişler düşmüştür. Sütunlar çok kalın ve uzundur. Sütun çapı 60 cm, uzunluğu 360cm. alt ve üstler kırıktır. Temel taş uzunluğu: 142 cm. en altta 30 cm. yükseklikte Yük: 115 cm.dir. Arşitrav bloklarındaki yazıtların ilki; yapının 5-6 m. doğusunda yerdedir. Üç satır yazıt vardır. Yazılar üstten alta doğru küçülür. Diğeri Tapınağın ön tarafında büyük sütunun altında kalmıştır. Üç satırdır. Arşitrav bloğu 110x60 cm. dir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 364 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita