­ MOR ESEYO KİLİSESİ | Kültür Portalı

Mor Eseyo Kilisesi - Şırnak

Adı Mor Eseyo Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Haberli Köyü
Adres Haberli Köyü-İDİL
Vakfiye -
Genel Tanım Mor Dodo kilisesinin güneyinde avlunun kuzey doğusundadır. Kilisenin rölöve planı çıkartılmıştır. Avluya bakan batı cephesine derin bir apsis açılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bunun kuzeyindeki kapıdan kiliseye girilmektedir. Kilise tek nefli naos bölümü ile doğusundaki mezbah bölümünden oluşmaktadır. Batı cepheden doğrudan naos bölümüne girilmektedir. Burası doğu batı yönünde dikdörtgen planlı ve aynı yönde beşik tonoz örtülüdür. Mezbah kısmına doğu duvarın ortasındaki bir kapı ile girilmektedir. Bunun üzeri beşik tonoz örtülü olup, yanlarına üçer niş açılmıştır. Doğusundaki apsis yarım daire planlı ve yarım kubbe ile örtülüdür. Kilise tamamıyla taştan inşa edilmiştir. Dıştan düz dam örtülü olarak yapılmıştır. İçerisinde yer yer sıva izleri mevcuttur. Günümüzde kullanılmamaktadır. Cephesindeki avluya açılan dış apsis önemlidir.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise
Önerilen Kullanım Kilise
Tescil Kararı 2293- 10.06.2009
Yayın Dizini -TOP Mehmet, KOÇ Erkan, İSLAMOĞLU Hatice "Hakkari ve Şırnk il ve ilçeleri yüzey.araşt, 2004 s.320

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 530    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Mayıs 2014 Cuma