­ MOLLA FENARİ CAMİİ | Kültür Portalı

Molla Fenari Camii - Bursa

Yaptıran Mehmet Ferani
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Cami duvarları moloz taşlarla örülmüştür. Cami 13,80 x 5,40 metre boyutlarında, dikdörtgen bir plana sahiptir. Dikdörtgen şeklindeki asıl ibadet yerini, Bursa tipi kemer ikiye ayırmıştır.
Yapılan Onarımlar 1969
Ayrıntılı Tanımı Molla Fenari Mahallesi’nde bulunan cami, semte kendi ismini vermiştir. Çelebi Sultan Mehmet döneminin bilgin ve kadılarından olan Molla Şemseddin Mehmet Fenari tarafından, 15. yüzyıl başlarında yaptırılmıştır. Cami duvarları moloz taşlarla örülmüştür. Cami 13,80 x 5,40 metre boyutlarında, dikdörtgen bir plana sahiptir. Dikdörtgen şeklindeki asıl ibadet yerini, Bursa tipi kemer ikiye ayırmıştır. Caminin üzeri ahşap çatılı olup, üzeri kiremitle kapatılmıştır. Mihrap, Kütahya çinisi ile kaplıdır ve üzerinde sekiz dilimli taç bulunmaktadır. Minarenin sekizgen kaidesi ikişer sıra taç ve tuğlalarla örülmüş, silindirik gövdeye geçiş üçgen yüzeylerde sağlanmıştır. Caminin yanında, 1431 yılında vefat etmiş olduğu söylenen “Molla Fenari” ünvanlı Mehmet Şemseddin’in mezarı bulunur.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991,2008 ve 13.12.2010/6388

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5014    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi