­ MİNAREKAYASI YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

MİNAREKAYASI YERLEŞİMİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Meraküm Mevkii
Adres Meraküm Mevkii-MERKEZ
Parsel --
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas, Merkez ilçe, Meraküm Mevkii'ndeki "Minare Kayası" olarak bilinen doğal tepenin güney batı yamaçlarında eski bir yerleşim yeridir. Yerleşim yeri konum olarak plato yamacındaki doğal bir tepenin yamacında olması ve yüzeyden toplanan Eski Tunç Çağı’na tarihlendirilen tek ve iki renkli el yapımı seramik malzemesiyle de dönemin karakteristik iskân özelliğini göstermektedir. Yüzeyden toplanan iki renkli el yapımı olan ve arkeoloji literatürüne “Maltepe Boyalısı “ olarak giren seramik Eski Tunç Çağı II den Eski Tunç Çağı III’e geçişi göstermektedir. Yerleşim yeri yamaç yerleşimi biçiminde olup küçük bir yerleşim yeri konumundadır. Minare Kayası adından da anlaşılacağı gibi kayalık bir tepe olup doğu ve kuzeydoğu yamaçları dik yamaçlı, batı ve güneybatı yamaçları daha az eğimli olduğundan yerleşim bu kısımlardadır. Tugay Komutanlığının İç Güvenlik Eğitim arazisi içinde kalması kaçak kazı tehlikesini ortadan kaldırmış olabilir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas, Merkez ilçe, Meraküm Mevkii'ndeki "Minare Kayası" olarak bilinen doğal tepenin güney batı yamaçlarında eski bir yerleşim yeridir. Yerleşim yeri konum olarak plato yamacındaki doğal bir tepenin yamacında olması ve yüzeyden toplanan Eski Tunç Çağı’na tarihlendirilen tek ve iki renkli el yapımı seramik malzemesiyle de dönemin karakteristik iskân özelliğini göstermektedir. Yüzeyden toplanan iki renkli el yapımı olan ve arkeoloji literatürüne “Maltepe Boyalısı “ olarak giren seramik Eski Tunç Çağı II den Eski Tunç Çağı III’e geçişi göstermektedir. Yerleşim yeri yamaç yerleşimi biçiminde olup küçük bir yerleşim yeri konumundadır. Minare Kayası adından da anlaşılacağı gibi kayalık bir tepe olup doğu ve kuzeydoğu yamaçları dik yamaçlı, batı ve güneybatı yamaçları daha az eğimli olduğundan yerleşim bu kısımlardadır. Tugay Komutanlığının İç Güvenlik Eğitim arazisi içinde kalması kaçak kazı tehlikesini ortadan kaldırmış olabilir.