­ MEYDANKAPI CAMİ | Kültür Portalı

Meydankapı Cami - Sinop

Envanter No A-25
Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Şeyh Ömer Efendi
Vakfiye
Genel Tanım Kaleye yakın dikdörtgen bir iç mekâna sahiptir. Üst katta ahşap bir kadınlar mahfili yer alır. Mihrap ve minberin sanatsal bir değeri yoktur.
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1876 yılında Mutasarrıf Ahmet Kemal Paşa tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına izafe edilmek üzere tamir ettirilmiştir. Onarım, iç kalede yer alan harap durumdaki kale camiinin vakfiyesince yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Meydankapı Mahallesi’nde, Sakarya Caddesi üzerinde yer alan bu camiinin kim tarafından yaptırıldığı kesin bilinmese de, vakıf kayıtlarından, en eski olarak Şeyh Ömer Efendi adına ve 1135 h.-1722 tarihine ulaşılmaktadır. 1293 h.-1876 yılında Mutasarrıf Ahmet Kemal Paşa tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına izafe edilmek üzere tamir ettirilmiştir. Onarım,iç kalede yer alan harap durumdaki kale camiinin vakfiyesince yaptırılmıştır. 14.20 x 12.86 metre ebatlarındaki yapının kuzeybatı köşesinde çinko kaplamalı ve ahşap şerefeli bir minaresi bulunmaktadır.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 2271    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi