­ MEYDAN HAMAMI | Kültür Portalı

Meydan Hamamı - Hatay

Adı Meydan Hamamı
Harita No P36D04D3D
Adres Meydan mahallesi Meydan Hamam Sok.
Vakfiye
Genel Tanım Meydan Hamamı: soyunma, soğukluk ve yıkanma bölümü olarak 3 kısımdan ibarettir. Hamamın batı, güney ve kuzey cepheleri dükkablarla çevrilidir. Giriş kapısı doğudadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı: Meydan hamam sokakla istiklal sokak arasında yer almıştır. Yuvarlak yuvarlak kemerleri ve Selçuk motifleri ile süslü bir giriş kapısından sonra “L” şeklinde kısa bir antreyle hamamın soyunma bölümüne girilmektedir, burası dikdörtgen planlı olup dört tarafı 80cm yükseklikte, 100cm genişlikte taştan (kesme) yapılmıştır. Sonunda sekileri bulunan, takriben 10x15m ebadında bir yerdir. Soyunma sekilerin altlarında kuş takaları şekline takunya koyma yerleri vardır. Çatı dört yuvarlak kemerin üzerinde oturmuş yuvarlak bir kubbeden meydana gelmiştir, kemerlerin doğu ve batı yönünde olanlar tonoz şeklindedir. Soyunma mahallinden yuvarlak kemerli bir kapı ile elips şeklinde kubbeli bir antreden sonra soğukluğa girilmektedir. Soğukluk, dört tonoz üzerine oturmuş yuvarlak kubbelidir. Buradan bir kapı ile yıkanma mahfeline girilmektedir. Burada da dört tonoz üzerine oturmuş yuvarlak bir kubbe vardır. Tonozlar tadil edilerek ikişer adet yıkanma odaları meydana getirilmiştir. Kaynak: Hatay Valiliği (2011) Hatay Kültür Envanteri.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1219    Eklenme Tarihi : 22 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2014 Salı