­ MEYDAN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Meydan Çeşmesi - Elazığ

Yaptıran Yüzbaşı Hacı Ahmet Ağa
Yapım Tarihi H.1216
Genel Tanım Eyvanlı Tiptedir. Üzeri düz danılı ve betonla sıvalıdır.
Yapılan Onarımlar Üst Kısmı Sıvanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Harput Mahallesi, Sara Hatun Meydanı’nı üzerinde yer almaktadır. H.1296 M. 1878-79 yıllarında inşa edilmiştir. Yapı üzerinde görülen sıva ve harç izlerinde yakın dönemlerde onarım gördüğü anlaşılmıştır. Üçgen planlı eyvan tipte olan çeşme çok yüzlü olarak yapılmıştır. Çeşmenin görünen orijinal kısımlarında kaba yonu ve moloz taş duvar tekniği kullanılırken sonradan restore edilen kısımlarda düzgün kesme taş kullanılmıştır. Yuvarlak kemerli olan eyvan çeşmenin batı (ön) cephesinde bulunmaktadır. En uzun olan batı cephesi 750 cm, kuzey ve doğu cepheleri ise 590 cm ölçülerindedir. Kemerin genişliği 464 cm, yüksekliği ise 350 cm ölçülerindedir. Yapı yolun alt kodunda kaldığından çeşmeye üç adet basamakla inilmektedir. Doğu duvarına bitişik yapılmış 510 cm uzunluğunda, 96 cm genişliğinde kesme taştan bir seki vardır. Arşiv fotoğraflarından görünmeyen bu seki sonradan ilave edilmiştir. Seki üzerindeki duvarda iki adet sağır kemer yer almaktadır. Söz konusu kemerler arasına bir kitabe yerleştirilmiştir. Ayna taşı kuzey duvarı üzerinde sağır bir kemer içine yerleştirilmiştir. Ayna taşı üzerinde, orijinal lüle yerine sonradan monte edilmiş musluk bulunmaktadır. Lülenin üzerinde yuvarlak formlu bir bardaklık yapılmıştır. Bardaklık nişinin hemen üzerinde bir kitabe yuvasından bahsedilmektedir. Ancak söz konusu kitabe günümüzde mevcut değildir. Doğu duvarı üzerinde içten kemerli, dıştan dikdörtgen formlu bir pencere bulunmaktadır. Arşiv fotoğraflarında, düz damlı olduğu görülen çeşmenin üst örtüsü restorasyon çalışmaları sonrası kesme taşlardan kırma çatı şeklinde yapılmıştır.
Tescil Kararı 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 712    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Ocak 2024 Salı