­ MERMER ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

MERMER ÇEŞMESİ - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii Merkez-Gazi bey mh.
Adres Mermer Bulak Sok.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bitlis Belediyesi
Yapım Tarihi H.1250
Vakfiye -
Genel Tanım çeşme gazibey mahallesi mermer bulak sokakta yer alır.çeşmenin kitabesi olmadığı için banisi ve yapım tarihi bilinmemektedir.çeşme muhtemelen xvıı.yy.'lın sonlarında yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı arkasındaki evin bahçe duvarına inşa edilen çeşme dikey dikdörtgen bir forma sahiptir. Kesme taştan inşa edilen çeşmenin tabanı ve örtüsü koruma amacıyla belediye tarafından beton ile kaplanmıştır. Çeşmenin yüksekliği 3.85,genişliği 4.90 m. derinliği 3.90 m. dir. çeşme nişinin üzeri iki kademeli sivri kemer yardımıyla yanlardaki ayaklar üzerine oturmaktadır. Çeşmenin orijinal lüle taşı kurnesi ve yalak taşı zemine gömülüdür. Çeşmede iki kademeli sivri kemerli niş dışında süsleme unsuru görülmez.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karar