­ MERKEZ MÜSLİHİDDİN EFENDİ BÜSTÜ | Kültür Portalı

MERKEZ MÜSLİHİDDİN EFENDİ BÜSTÜ - Manisa

Mah. Köy - Mevkii Mimar Sinan Mahallesi
Adres Sultan parkının güney kenarında
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Manisa Belediyesi
Genel Tanım Dikdörtgen prizma biçimli bir beton kaide üzerinde büsttür
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı (Sultan Camii’nin batı yanında yer alan parkın içinde yer alan büst güneye dönüktür. Döküm tekniği ile yapılmış ve siyaha boyalı büstte Merkez Efendi, cepheden, sakallı ve sarığı ile birlikte tasvir edilmiştir.) MERKEZ MÜSLİHİDDİN EFENDİ KİMDİR: 1460-1552 tarihleri arasında yaşamış olan Türk tıp bilgini ve din adamıdır. Denizli’de doğan Merkez Efendi önce Bursa’da ardından da İstanbul’daki Fatih Medresesinde eğitim görmüştür. İstanbul’un ve çevre illerde müderris (öğretmen) olarak görev yapan Merkez Efendi Kanuni Sultan Süleyman’ın Manisa’da ikamet eden annesi Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Sultan Camii külliyesinde görevlendirilir. Başarıları ile bilinen Merkez Efendi Manisa’da halkın sağlık sorunları ile ilgilenir ve Sultan Külliyesi içerisinde yer alan Bimarhanede tıp çalışmaları yapar. Bu çalışmalar sırasında, kırkbir çeşit baharat ile oluşturduğu Mesir Macununun Hafsa Sultan’ın hastalığına iyi gelmesi sonucunda bu macun meşhur olmuştur.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 05.02.1997/6519