­ MELİK GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Melik Gazi Türbesi - Kırşehir

Adres Yenice Mahallesi
Yaptıran Melik Muzafeereddin Behrah Şah Adına Eşi
Genel Tanım Melik Gazi Türmesi
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmamış
Ayrıntılı Tanımı AYRINTILI TANITIM : Melikgazi türbesi köşeleri pahlı kare kaide üzerine sekizgen gövdeli silindirik konik küllahlıdır. İçerisinde mumyalığı mevcuttur. Mumyalığa küçük bir kapıdan girilmektedir. Türbe girişi güneydedir. Türbe girişine sekiz basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Giriş çevresi sütunceler, silmelerle ayrılmış geometrik süslemeli üç tane bordürle çevrelenmiştir. Kapı üzerindeki mermer lento taşında üç sıra nesihle yazılmış yapım kitabesi yer almaktadır. Türbe külahı ile gövde arasında yer verilen büyük üçgenler yapıya çadır görünümü vermiş bu özelliğinden dolayı Anadolu türbelerinin Orta Asya çadır sanatından etkilendiği tezini kuvvetlendirmektedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe