­ MEHMET PAŞA (MUSTAFA BEY) HAMAMI | Kültür Portalı

Mehmet Paşa (Mustafa Bey) Hamamı - Amasya

Yaptıran Yörgüç Paşazade
Yapan Mustafa Bey
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Osmanlı hamam mimarisine uygun olarak soğukluk ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı soyunmalık duvarları içerde büyük nişlerle düzenlenmiş olan hamamın niş üzerleri mukarnaslı ve mekan kubbe ile örtülmüştür. Soğukluk yine nişlerle düzenlenmiş duvarlarla kare bir mekan elde edilmiş, sıcaklık ise iki kısımdan oluşturulmuştur. Birinci kısım dört kenarında dört büyük nişi olan merkezi haçvari eyvanlı mekanı oluşturmakta, ikinci kısım ise özel halvet hücrelerini oluşturmuştur. Dört yönde dört kollu haç ve ortada merkezi kubbeli sıcaklık batı yönde iki özel halvet hücresi ile sonuçlanmakta en arkada sarnıç ve külhan bulunmaktadır
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam