­ MEHMET PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Mehmet Paşa Camii - Amasya

Adı Mehmet Paşa Camii
Mah. Köy - Mevkii Pirinççi Mahallesi
Adres -
Yaptıran Mehmet Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Pirinççi Mahallesinde bulunan Mehmet Paşa Cami Amasyadaki birçok camide görülen Ters T plan tipine sahiptir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1939 yılında depremden büyük hasar gören cami Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Merkezi tek kubbeli yapının kuzey cephesinde, yedi adet sekizgen sütunun taşıdığı altı bölümlü ve her bölümün üzerini bir kubbenin örttüğü son cemaat yeri bulunmaktadır. Sütunların başları mukarnaslı olup üzerlerinde birer rozet motifi bulunmaktadır. Kırmızı beyaz mermerden renkli olarak işlenmiş kemer profilleri Amasyadaki birçok eserde de dikkati çeken bir özelliktir. Kemerler sütunların üzerinden gergi demirleri ile birbirlerine bağlanmaktadır. Son cemaat yerinin soldan üçüncü kubbeli bölümünden camiye girilmektedir. Giriş kapısı derin bir niş şeklinde olup nişin her iki tarafında mihrabiye nişleri bulunmaktadır. Yay kemerli olan giriş kapısı üzerinde kitabe yer alır. Namaz kılınan kısım kare planlıdır ve sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülüdür. Kubbeye geçiş tromplarla sağlanmaktadır. Mihrap nişi yarım silindirik olup solundaki pencere kenarına bitişik olarak yapılmış, minber taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir.
Yayın Dizini Türkiye’ de Vakıf Abideler ve Eski Eserler.