­ MEHMET BEY HAMAMI ( ORTA HAMAMI ) | Kültür Portalı

Mehmet Bey Hamamı ( Orta Hamamı ) - Kocaeli

Yapım Tarihi 16. yy
Yapan Mimar Sinan
Kitabe Yoktur
Vakfiye Yoktur
Genel Tanım Tek hamamdır. Plan itibariyle çifte olan Pertev Paşa Hamamının bir bölümüne benzemektedir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Fevziye caminin banisi olan İzmit'li Mehmet Bey tarafından yaptırılan bu hamam çarşı içindedir. Pertev Paşa Hamamı benzeri olan onun gibi çifte değil teklidir. Üzeri çatı örtülü kagir bir camekan kısmı, bundan sonra üç bölmeli soğukluk kısmı vardır. Soğukluğun üzeri yan bölmelerde tonoz ortada kubbe örtülüdür. Buradan altı köşeli ve her bir kenarında bir yıkanma hücresi vardır. Orada altı köşelibir göbek taşı vardır. Doğu tarafta külhan ve su deposu bulunmaktadır. Yıkanma hücrelerinden doğu taraftaki iki tanesi diğerlerinden daha büyüktür. Planına ve yapı tekniğine göre Mimar Sinan Zamanında, Pertevpaşa Külliyesinin İnşaası sırasında yapılmış olması muhtemeldir.
Tescil Kararı T.K.V.Y.K.nun 03.07.1987 tarih ve 3448 sayılı kararı