­ MEHMET BEY CAMİ | Kültür Portalı

Mehmet Bey Cami - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Hamzabey Köyü
Adres Hamzabey Köyü/İnegöl/Bursa
Yaptıran Mustafa Paşa
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İnegöl ilçesi’ne bağlı Hamzabey köyünde cami. II.Bayezit kızı Hançerli Fatma Sultan’ ın eşi Hudavendiğar Sancakbeyi Mehmet Bey veya Paşa Bin Mustafa Paşa tarafından 1510-1516 yılları arasında yaptırılmıştır. Doğu ve batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan caminin güney duvarı eksenin de yuvarlak biçimli mihrap nişi ve bunun iki yanında altlı üstlü ikişer penceresi vardır. Giriş, kuzey duvarında eksendendir. Bunun batısında bir, doğu duvarında eksenden güneye kaymış bir pencere bulunmaktadır. Son Cemaat yeri doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olup üç bölümlüdür. İki yan bölüm kare, orta bölüm dikdörtgen planlıdır. Minaresi, yapının kuzeydoğu köşesinde, kaidesi altıgen gövdesi ongen planlı olan tek şerefeli minareye, kaidesinin kuzey cephesindeki basık kemerli kapıdan çıkılmaktadır.
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1859    Eklenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma