­ İMARET (KARACABEY) CAMİ | Kültür Portalı

İmaret (Karacabey) Cami - Bursa

Adı İmaret (Karacabey) Cami
Mah. Köy - Mevkii Selimiye Mahallesi İmaret Caddesi
Adres Selimiye Mahallesi İmaret Caddesi Karacabey /Bursa
Vakfiye
Genel Tanım arihi kayıtlarda “Kurşunlu Cami” olarak anılan İmaret Cami, Belgrat’ta şehit düşen Rumeli Beylerbeyi Büyük Emir Abdullah oğlu Dayı Karacabey hatırasına, vaziyeti üzerine ailesi tarafından Fatih Sultan Mehmet devrinde, 1457 yılında yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tarihi kayıtlarda “Kurşunlu Cami” olarak anılan İmaret Cami, Belgrat’ta şehit düşen Rumeli Beylerbeyi Büyük Emir Abdullah oğlu Dayı Karacabey hatırasına, vaziyeti üzerine ailesi tarafından Fatih Sultan Mehmet devrinde, 1457 yılında yapılmıştır. Selimiye Mahallesi’nde bulunan caminin mülkiyeti Vakıflar genel müdürlüğüne aittir. 1853 depreminde hasar gören yapı daha sonraları da Yunanlılar tarafından yıkılmıştır. 1971 - 1972 yıllarında onarılarak 12 Temmuz 1980 tarihinde ibadete açılmıştır. Cami, son cemaat yeri, kuzey - güney doğrultusunda ardı ardına sıralanan giriş ve ibadet mekanı ile, girişin doğu ve batısında önlerinde birer dehliz bulunan iki yan kanattan ibarettir. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı son cemaat yeri, haçvari altı destek ve kemerle beş bölüme ayrılır. Kuzey cephe, son cemaat yerinin eş yükseklikteki sivri kemerli revağı ile dışa açılır. Kubbeler ve tonoz aynı yüksekliktedir. Kubbenin ortasında sekiz cepheli aydınlık feneri yükselir. Son cemaat yerinin güney duvarı ortasında yer alan giriş, çok renkli malzemesi, taş ve mermer işçiliğinin kalitesi ve ahenkli bezemeleriyle dikkat çeker. Kübik kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefeli minare, piramidal külahlıdır. Bütünüyle yapı taştır.
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4238    Eklenme Tarihi : 31 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2013 Salı