­ MANSUR BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Mansur Baba Türbesi - Elazığ

Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Yapım Tarihi XII-XIII. yy
Vakfiye
Genel Tanım Sara Hatun Camii’nin kuzeybatısında, kaleye giden yolun solunda yer almaktadır. Sekizgen planlı yapının üzeri Vakıflar Genel Müdürlüğü onarımı ile piramidal bir çatı ile örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü – 1976
Ayrıntılı Tanımı Harput, Cami-i Kebir Mahallesi, Nizamettin Caddesi üzerinde, Ulu Cami’nin kuzey batısında yer almaktadır. Mansur Baba, eşinene ve çocuklarına ait olabileceği görüşü ve Artuklu Hükümdarı İmamettin Ebubekir ile oğlu Nizamettin İbrahim’e ait olabileceği şeklinde görüşler mevcuttur. Kimi kaynaklarda ise Mansur Baba’nın Doğu Anadolu’da hüküm süren ve Selçuklulara bağlı Artuklu Beyliğinde yaşamını sürdürdüğü şeklinde görüşler bulunmaktadır. Sekizgen planlı yapı iki katlı olarak inşa edilmiştir. Mekânın dış duvarları kesme taştan 3.70 m genişliğinde yapılmıştır. Yapının alt katı türbe üst katı ise mescit şeklinde nizam edilmiştir. Alt kata basık kemerli bir kapıdan giriş sağlanmaktadır. Mekânda 4 adet kabir bulunmaktadır. Bu kabirlerin kime ait olduğu hakkında kesin bilgi yoktur. Mekânın aydınlatması üç adet pencere (doğu, kuzey ve güney duvarlarında) ile sağlanmıştır. Altkatın üst örtüsü yıldız tonoz şeklindedir. Sekizgen köşeli bir platform üzerinde yükselen türbenin ikinci katına, kuzeydoğu ve güneydoğu cephelerine bitişik yapılan 7 basamaklı iki adet merdiven ile çıkılmaktadır. Türbenin mescit olan üst kısmı günümüzde ibadete kapalıdır. Üst katta da alt katta olduğu gibi aydınlatma, üç pencere ile sağlanmaktadır. Üst kat içten kubbe ile örtülü iken dıştan piramidal külah ile örtülüdür. Kubbe ve piramidal çatının (külah) yapımında tuğla kullanılmıştır. Kubbeye geçişler tromplar ile sağlanmıştır. Türbenin içi beyaz badanalıdır. Bu piramidal örtü Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Yapı üslup bakımından Artuklu devrine ait olduğu söylenebilir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1441    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2024 Salı