­ ÇAVUŞKÖY MANASTIR KALINTISI | Kültür Portalı

ÇAVUŞKÖY MANASTIR KALINTISI - Edirne

Envanter No ENZ A7
Mah. Köy - Mevkii Çavuşköy Manastır Mevkii
Adres -
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Çavuşköyün kuzeybatısındaki tepe üzerinde üç adet uzaktam kule şeklinde görülen kayaya oyulma manastır bulunmaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çavuşköy'ün kuzeybatısındaki tepede yer alan üç büyük kayaya oyulmuştur. Kayalardan birine, yağmur sularını toplayacak şekilde, manastırın vaftiz havuzu oyulmuştur. II. kayanın kademeli bir şekilde oyulduğu görülmektedir. Yerde hatıl delikleri bulunmaktadır. I. kayalıkta kademeli bir şekilde oyularak merdivenlerle bağlanmış ve hatıl delikleri açılmıştır. Ayrıca kayaya büyük bir apsis oyulmuş ve bu apsise bağlı duvar kalıntısı görülmektedir. Çevredebol miktarda Bizans seramiği ile üzüm ezmek üzere kullanıldığı düşünülen kademeli küçük havuzlar bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Manastır
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 21.11.1991 tarih ve 1005 nolu kararı.