­ İMAM YAHYA EFENDİ MEZARI | Kültür Portalı

İmam Yahya Efendi Mezarı - Amasya

Adres Cumara Mahallesi Gümüşhacıköy
Yapım Tarihi H.1264
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Dikdörtgen planlı mermerden yapılmış baştaşı kitabeli ayaktaşı motiflidir. Köprülü Mehmet Paşa Camisinin güneybatı köşesinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar Bozulan taşlar aynen yerine konulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Amasya İli Gümüşhacıköy ilçesinin Cumara Mahallesinde Köprülü Mehmet Paşa Camisinin güneybatı köşesinde yeralır. Uzunluğu 150 cm. genişliği 60 cm. yüksekliği ise 20 cm dir. Sarıklı baş mezar taşının yüksekliği 140 cm. ayak mezar taşının yüksekliği ise 110 cm. dir. Kesme mermer taşlardan yapılmış olan mezar, caminin ihata duvarına bitişiktir Mezarın kuzey tarafındaki taşı çiçek motiflidir. Baş mezar taşı sarıklı olup islami kitabelidir. H.1264 tarihli kitabede camii imamı Yahya Efendi hakkında bilgi yazılıdır. ‘’Emsali yoktur imamın dünyada’’ gibi övgü dolu sözler yer almaktadır. Ayak ucundaki mezar taşı ise palmet motiflidir.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1388    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi