­ İMAM HATİP LİSESİ (FİŞEKHANE) | Kültür Portalı

İmam Hatip Lisesi (Fişekhane) - Kırıkkale

Mah. Köy - Mevkii Zühtü Pehlivanlı Cad. No : 63
Adres Keskin İlçesi, Zühtü Pehlivanlı Cad. No : 63
Genel Tanım Üç katlı taş bina halen İmam Hatip Lisesi olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Kırmızı Ankara taşından yapılmış, bahçe içinde bir yapıdır. Birinci kat bordum olmak üzere üç katlıdır. Caddeye bakan ön cephede merdivenli girişten sonra, dor benzeri başlıklı 4 sütunlu sundurma bulunmaktadır. Sundurmanın serbest olan üç yüzü, ortası kilit taşlı, açık kemerlidir. Sundurmanın arka yüzünde giriş kapısı çevresi yatay üçer silmeli bir çerçeveye alınmıştır. Kapı ahşaptır ve üzeri nebat motifleriyle bezenmiştir. Üstteki kilit taşı üzerinde bitki, onunda üzerinde horoz kabartması vardır. Ön cephede yapının yan kanatlarından üçer pencere bulunmaktadır. Pencereler dikdörtgen ve üzeri kemerlidir. Üst katta ortada aynı sundurmanın devamı, yükseklik daha az olmak üzere, yapılmıştır. Burada küçük sütunlar kemerleri taşıyor, üstte üçgen alınlık var, ahşap ve oyma bezemelidir. Dikdörtgen yapının dar cephelerinde her iki katta üçer pencere bulunmaktadır. Ortada pencereler sağırdır. İki kat üstünde yan cephede üçgen alınlık, alınlık altında 2 küçük pencere vardır. Bina olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Askeri redif deposu olarak kullanılmaktayken, 1907 yılında Fişekhane olarak yeniden düzenlenmiştir. Milli Mücadele yıllarında 1921’den 1925 yılına kadar fişek imalathanesi olarak kullanılmıştır. İstiklal Savaşı’nda günde 50.000 silah mermisi üreterek ve silah tamiri yapılarak çok önemli görevler yaptığı bilinmektedir. İmalathanenin Ankaraya taşınmasıyla okul olarak kullanılmaya başlanmış olup, halen bu işlevi devam etmektedir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK