­ MALUM SEYYİD CAMİİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Malum Seyyid Camii ve Türbesi - Tokat

Yaptıran Bilinmiyor
Yapım Tarihi 14.yy
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Sulusaray ilçesinin Dutluca Kasabasında yer alan cami ve türbe, caminin ahşap tavan sisteminden hareketle 14. yy.da inşa edilmiş olmalıdır. Ahşap destekli, ahşap tavanlı cami, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Üç sahna ayrılmış harimde, orta sahın yan sahınlardan daha geniş ve yüksek tutulmuştur. Harimin ahşap örtüsünü, ortada iki ahşap sütun ile yapının beden duvarlarına bitişik ahşap destekler taşımaktadır. Orta sahın tavanı iki kademeli konsollarla daraltılarak yükseltilmiştir. Caminin mihrap ve minberi onarım görmüş ve yenilenmiştir. Güneydoğu köşede yer alan kare kaideli, silindirik gövdeli, tek şerefeli minare yapıya sonradan eklenmiştir. Türbeye caminin batı bölümünden açılan küçük bir kapıyla geçilmektedir. Kare planlı türbe, tromp geçişli ahşap kubbeyle örtülüdür. İçinde Malum Seyyid, hanımı ve gelinine ait, üç adet ahşap sanduka bulunmaktadır. Cami ve türbe ahşap ve kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Üst örtüleri de ahşaptır. Harimdeki ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniğiyle geometrik desenler işlenmiştir. Türbenin güney ve batı duvarlarına kalemişi tekniğiyle işlenmiş bitkisel motifler orijinal özelliklerini kaybetmişlerdir.