­ MAHPERİ HATUN KERVANSARAYI | Kültür Portalı

Mahperi Hatun Kervansarayı - Tokat

Yaptıran Mahperi Sultan
Yapım Tarihi H.636 (M.1238)
Genel Tanım Kervansaray
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Mahperi Hatun Kervansarayı Anadolu Selçuklularının karma tip denilen, hem açık hem kapalı kısımlara sahip kervansaraylar grubundandır. Amasya-Tokat yolunun 90. km.sinde yer alan kervansarayın taçkapısında, kapalı kısmın taçkapısında ve çeşme alınlığında olmak üzere üç tane kitabesi vardır. Taçkapıda yer alan kitabesine göre H.636(M.1238-39) yılında I.Alaeddin Keykubat'ın eşi Mahperi Hatun tarafından, oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yaptırılmıştır. Kuzey cephesindeki taçkapıdan giriş eyvanıyla açık avlulu bölüme geçilir. Dikdörtgen avlunun iki yanında simetrik biçimde ikişer sıra ayaklarla taşınan sivri kemerli beşik tonozla örtülü revaklar yer almaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan kapalı kısıma, girişle aynı eksen üzerinde bulunan ve dışa çıkıntısı olamayan ikinci bir taçkapıyla girilir. Kapalı kısım, kare kesitli altışar payeyle ortadaki daha geniş olmak üzere üç sahına bölünmüştür. Bugün üst örtüsü tamamen çökmüş olan kapalı bölümün sivri beşik tonozla örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Beden duvarları payandalarla desteklenen yapının kapalı kısmı, doğu ve batı duvarlara yerleştirilmiş mazgal pencerelerle aydınlatılmıştır. Tamamen düzgün kesme taş kullanılarak inşa edilmiş Mahperi Hatun Kervansarayında süsleme, yalnızca taçkapılarda bulunmaktadır. Kuzey cephedeki dışa taşkın ve beden duvarlarından daha yüksek tutulmuş taçkapının yüzeyi altı kollu yıldız geçmeli bir bordür, köşe sütunceleri ve kapının iki yanında mukarnas kavsaralı birer nişten oluşan sade bir süslemeye sahiptir. Bu taçkapının hemen yanında, yapının beden duvarında yer alan çeşme, yıldız motifli tepelikli sivri kemerli sağır bir nişten oluşur. Kapalı kısmın taçkapısı da anıtsal boyutlarda olmasına karşılık, dıştan silmelerle kuşatılmış çok daha yalın bir süslemeye sahiptir. (Gabriel,1934; Öztürk,1987; Gündoğdu V.D,2006).