­ MAHMUT ÇELEBİ CAMİ | Kültür Portalı

Mahmut Çelebi Cami - Bursa

Harita No 30L IIId
Mah. Köy - Mevkii Mahmut Çelebi Mahallesi
Adres Mahmut Çelebi Mahallesi Atatürk Caddesi İznik/Bursa
Yaptıran Mahmut Çelebi
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ayasofya ile Yenişehir kapısı arasında kalan cami, kuzey cephesindeki kapı kemeri üzerindeki yazıtta II. Murad 1421 - 1451 döneminde Mahmut Çelebi tarafından 1422 - 23 tarihinde yaptırıldığı belirtilmektedir. Osmanlı döneminin bu kentte son camisidir. Cami kare planlı asıl ibadet mekanı ile bunun kuzeyindeki son cemaat yerinden oluşur. Üçgen kuşakla geçilen sekizgen kasnağa oturtulmuş bir kubbe ile örtülüdür. Beş cepheli mihrap nişi güney duvarı ortasındadır. Kuzey duvarında eksende giriş kapısı, yanlarında ona simetrik iki altlık ve üstlük pencere, kuzey batı köşede duvar içinde minare merdiveni yer alır. Beden duvarları üstünde yükselen minare pahlı, pabuçlu, yuvarlak gövdeli, tek şerefeli ve sivri külahlıdır. Son cemaat yeri üç bölmelidir, beden duvarları almaşık teknikle bir kesme taş, üç sıra tuğla örgülüdür. Kitabesinde “Bu mescidi, emirliğin göz bebeği ve vezirlik ağacının meyvası, hayırlı işler ve iyilikler sahibi, sofralar ve sevindirici işler sahibi, büyük ve ulu vezir, merhum, said, mağfur ve şehit İbrahim Paşa, Allah yattığı yeri nurlandırsın, oğlu Mahmut Çelebi, hayırlı işleri devamlı ve devleti yüce olsun.”

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2300    Eklenme Tarihi : 20 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2013 Pazartesi