­ MAHKEME (VAİZİYE) MEDRESESİ | Kültür Portalı

Mahkeme (Vaiziye) Medresesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Nalbantoğlu Mahallesi
Adres Şehreküstü Mahallesi Atatürk Caddesi (Ulu Cami Yanı) Osmangazi/Bursa
Yaptıran Amcazade Hüseyin Çelebi
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa merkez Osmangazi İlçesi Nalbantolu Mahallesi'nde, Ulu Cami'nin batısında medrese Bayezıt I. Yıldırım döneminde yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa merkez Osmangazi İlçesi Nalbantolu Mahallesi'nde, Ulu Cami'nin batısında medrese Bayezıt I. Yıldırım döneminde yaptırılmıştır. "Mahkeme Medresesi" adıyla da anılmaktadır. 1855 depremi ve yangın sonucu tamamen tahrip olmuşken, 1957’de yapılan çalışma sonucu temelleri ortaya çıkarıldı ve planına uygun olarak yeniden inşa edildi. Revaklı bir avlu içerisinde 21 hücre, üzeri kubbeli birkaç oda ve ana yapıya çepeçevre kuşatan 37 dükkandan oluşmaktadır. Beden duvarları tuğla ve moloz taş örgülüdür. İş merkezi olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Çarşı
Önerilen Kullanım Çarşı
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2860    Eklenme Tarihi : 08 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi